top of page

Stappenplan - Informatieplicht Energiebesparing

Verbruikt u met uw onderneming (per bedrijfslocatie) meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (of een equivalent als stadswarmte) per jaar? Dan dient u te voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing.

 

De deadline (dec. 2023) voor de Informatieplicht Energiebesparing heeft u waarschijnlijk gemist! Maar rapporteren kan en moet u nog steeds doen. U kunt dit het beste z.s.m. doen, want vanaf 1 januari 2024 handhaven de omgevingsdiensten (het bevoegd gezag).

 

Hieronder vind u een overzicht van het Stappenplan Informatieplicht Energiebesparing. U kunt alle stappen zelfstandig uitvoeren, maar EG Delft kan dit ook volledig of deels voor u doen.

 

Stap 1 – Wettelijke verplichtingen die voor u van toepassing zijn

Bedrijven en maatschappelijke instellingen moeten voor hun activiteiten en gebouwen energie besparen en de uitstoot van CO2 verminderen. Dit is een wettelijke verplichting! Met de Wetchecker energiebesparing checkt u welke wettelijke verplichtingen er voor uw organisatie of gebouw zijn. Na het invullen van een paar vragen zie u aan welke wet- en regelgeving u moet voldoen.

 

Doe de Wetchecker

 

U krijgt vragen als:

  • Hoeveel werknemers heeft uw organisatie ongeveer in dienst?

  • Wat is uw jaarlijkse omzet en balanstotaal ongeveer?

  • Hoeveel energie gebruikt u per locatie ongeveer?

  • Hoe groot is het gebruiksoppervlakte van uw gebouw(en) ongeveer?

​

Stap 2 – Verzamel uw energie verbruiksgegevens

Zorg dat u maandfacturen of een eindafrekening van een recent en representatief jaarverbruik (2024) bij de hand hebt. Verzamel gegevens over het elektriciteitsverbruik, gasverbruik en andere relevante bronnen van energieverbruik. Het gaat om het energiegebruik van alle gebouwen per locatie én van alle activiteiten (bedrijfsprocessen) die op die locatie plaatsvinden. Het energiegebruik is inclusief de zelf opgewekte en ingekochte (hernieuwbare) energie. Energie die u doorverkoopt, bijvoorbeeld opgewekt door eigen zonnepanelen, tellen niet mee. Dit geldt ook voor restwarmte.

​

Stap 3 – Regel het juiste eHerkenningsmiddel

Rapportage van de voortgang op het gebied van energiebesparing gaat via het eLoket van RVO. U heeft hiervoor een eHerkenningsmiddel niveau 2+ nodig met een machtiging van RVO diensten niveau 2+. Heeft u nog geen eHerkenning? Houd er dan rekening mee dat de aanvraag even kan duren. Regel dit dus tijdig.

​

eHerkenning aanvragen

 

Stap 4 – Doorloop de Maatregelenlijst

Alle van de voor uw locatie relevante categorieën en subcategorieën erkende maatregelen dient u uit te voeren. Voor elke erkende maatregel die u niet uitvoert, dient u een gelijkwaardige respectievelijk alternatieve maatregel uit te voeren. Met de alternatieve maatregel moet u minimaal evenveel besparen als met de erkende maatregel waarvoor u een alternatief gebruikt.

 

Ga aan de slag met de Erkende Maatregelen

​

Stap 5 – Rapporteren aan RVO

Na het inloggen bij het eLoket van RVO met uw eHerkenningsmiddel, vult u de gegevens van uw bedrijfslocatie in. Vervolgens upload u het exportbestand en heeft u aan de rapportageverplichting voldaan.

 

Ga naar het eLoket

 

 

EG Delft kan u hierbij helpen/ontzorgen en u faciliteren bij het opstellen van een eigen energiebesparingsplan tegen lage kosten. Vraag vrijblijvend een gesprek aan

Ook voor overige hieraan gerelateerde vragen kunt u met EG Delft contact opnemen.

EG Delft

Mobiel: 06 - 1299 5885

KvK nummer: 90905806

©2024 by EG Delft. Gemaakt met Wix.com

bottom of page